Reklama
 
Blog | Ladislav Pelcl

Na dva týdny na otcovskou

Otcovskou si v prvním šestinedělí můžete od letoška vzít až dva týdny a já jsem toho začátkem roku využil. Je to kratší doba, tak i zážitků je méně, než v hodnocení mé půlroční rodičovské (na půl úvazku). Ale stejně jako tehdy, určitě to můžu doporučit.

Formality

Po formální stránce to probíhá tak, že zaměstnavateli oznámíte nástup na otcovskou (během prvních šesti týdnů po narození dítěte) s využitím online formuláře na webu ČSSZ, vytisknete, zaměstnavatel na druhé straně vyplní pár nesrozumitelných kolonek a pošle s muří nohou na ČSSZ (pominu-li poslání skenu datovkou, nic elektroničtějšího k dispozici není).
ČSSZ vám pak během asi dvou týdnů zašle na účet částku, kterou si můžete spočítat (maximálně cca. 22 tisíc).

A jak to bylo prakticky?

Výlet na otcovské

Výlet na otcovské

Přišlo to velmi vhod.
V prvních týdnech můžou přijít lecjaké nejistoty, novorozenec chodí každou chvíli na kontrolu k praktickému lékaři, musí se zaregistrovat u zdravotní pojišťovny, je třeba mu najít a umístit přebalovací pult, dokoupit zábranu na postel nebo jiné věci, které jsme zapomněli. Jinak novorozenec spíš bývá doma, zvlášť v zimě, ale sourozence je potřeba dál vozit do školky či školy, na kroužky nebo skauta, vzít je k zubaři. Někdo musí zůstat doma s novorozencem, sourozenci zbydou na druhého. Bez otcovské to samozřejmě jde později také, ale takhle toho aspoň nebylo moc najednou.
A ještě třeba zvládnete s dětmi ve všední den zajít nakrmit labutě a kachny (pokud možno zdravě), to se mi jen tak nestává.

V neposlední řadě jsme se já a novorozenec spolu určitě sblížili a trochu se poznali, vytipovali vhodné hudební žánry na uspávání; bude se nám dobře navazovat. A jako rodina jsme si přivítání nového člena taky více a v klidu užili.

Pracovně jsou dva týdny docela běžná doba dovolené, takže to na rozdíl od rodičovské není třeba nijak zvlášť vysvětlovat či zařizovat. A díky státnímu příspěvku by to ani finančně neměl být problém.

Závěrem: stát nám naznačuje, že ty dva týdny otcovské prospějí otci, dítěti, matce i zbytku rodiny – a tentokrát má jistě pravdu. Budete-li mít tu příležitost, neváhejte a běžte na otcovskou.

Reklama